DenkendHart gaat regelmatig met coachees naar buiten. De coach van DenkendHart is geen specifieke wandelcoach. Bij DenkendHart is 'buiten' vooral een plek om om 'binnen' écht te ervaren. Dat kan dus ook door buiten te wandelen en een goed gesprek te hebben. Of door landschapselementen te gebruiken in coachoefeningen.
De Brabantse Wal, de Rucphense Heide maar ook allerlei historisch plekjes rond Roosendaal lenen zich daarvoor. Buiten, in de natuur, kun je leren 'opmerken', rust ervaren, merken dat 'stilte' nooit echt stil is. Je kunt er mediteren of een mindfulness-oefening doen. Of eens stilstaan bij wat jou raakt in een loopgraaf, op een uitkijktoren, in een bunker, aan een stadswal of zoekend naar de nesten van oeverzwaluwen.
In coaching wordt mindfulness regelmatig gebruikt om te zorgen dat je echt met jezelf aan de slag kunt. Even je hoofd leeg voor het echte werk. Even 'gronden' om je aandacht te focussen. Of even écht iets ervaren. In ACT (Acceptance and Commitment Therapy/Training) is mindfulness een hulpmiddel om je te leren focussen op 'wat is'. Bij DenkendHart leer je dus niet mediteren. Maar soms wel een oefening om ergens je kop bij te houden. Of juist ergens afstand van te nemen. DenkendHart doet niet aan yoga. Maar soms zul je echt wel bewegen.
Liefst buiten, soms op een onverwachte plek op je blote voeten. Soms buiten, als het tegenzit en regen je leert hoe het is om anders tegen tegenslag aan te kijken. Liefst buiten, als het leven je tegemoet springt en alles blaakt in het zonnetje. Pas als je op álle momenten in je leven om kunt gaan met álles wat je opmerkt, als je aanvaardt 'wat is', kun je voluit leven. ACT kan je dat leren.
Coaching met ACT en stilstaan bij alles wat jou tot 'jouzelf' maakt, kan ook helpend zijn voor heel existentiële vragen. Waarom ben ik er (nog)? Wat doe ik hier? Wat moet ik met zo'n lijf? Waar sta ik nou echt voor? ACT gaat uit van het vergroten van jouw flexibiliteit in het denken over ...
Flexibiliteit in denken levert flexibel handelen op en juist het loslaten van 'het denken'. Hoe vaak roept jouw verstand 'niet doen!', 'dat kun je toch niet!' of 'zie jezelf nou eens, tuttemerul'? Daarmee werken kan tijd kosten. Maar uiteindelijk weet je wel in welke richting je écht wil. In het Engels klinkt het zo mooi: 'valued action'. Bij DenkendHart kun je terecht voor lange ACT-trajecten maar juist ook voor heel korte. Soms is een basis in flexibel denken en opmerken wat je in het Hier & Nu doet (of laat) genoeg om flinke stappen te maken.
De mens achter DenkendHart gelooft in breed toegankelijke coaching. Voor iedereen. Hele lange trajecten en eindeloos in je verleden wroeten, passen daar niet altijd bij. En dat heeft redenen. Coaching kost geld en dat heeft niet iedereen. Effectief en efficiënt, op afroep. Kost minder maar kan veel verandering brengen. Wroeten en terugkijken, heeft beslist soms zijn nut. Maar jij leeft toch vandaag? En bovendien is coaching geen therapie of counselling. In een kennismakingsgesprek legt je coach dat graag uit. En dat hoeft niet per se buiten. Want DenkendHart heeft óók een eigen coachruimte in Roosendaal.
En dan de foto's. Waarom deze en waarom hier? Gras lijkt altijd groener op andere plekken. Maar net zoals er heel veel tinten grijs zijn, zijn er ook heel veel tinten groen. Wat doe jij als groener gras lokt? En durf jij dan een sprong te wagen? Spoiler: deze staat in drijfzand. En ACT kan je heel goed leren hoe je met drijfzand om kunt gaan. Want soms gaat het niet om springen maar om met andere ogen kijken en ervaren 'wat is'.
Hoge bomen vangen veel wind. Deze wordt nog voor het omwaaien opgevreten door een heel venijning kevertje, een letterzetter. En weet je hoe dat komt? Omdat we bossen niet divers genoeg laten zijn. Net als bij mensen: te veel van dezelfde types, levert geen lekkere werkomgeving op.
Welk 'kevertje' knaagt aan jou? En hoe bang ben je dat je omvalt? Coaching helpt om niet om te vallen.
Heide bestaat uit dwergstruiken in allerlei soorten en maten. 'Dé heide' bestaat dus helemaal niet. Want zelfs het bloeien is per soort anders. Jouw coach vergelijkt mensen met heide. Iedereen is anders, iedereen komt op andere momenten tot bloei. We houden onszelf vaak klein en gedijen zelfs in weerbarstige omstandigheden.
Wanneer houd jij je klein? Wanneer kom jij tot bloei? En wat heb je daarvoor nodig?
Mensen willen soms niet opvallen. Deze hagedis ook niet. Toch zoeken beiden de zon op. Onopvallend, soms, schuifelend lang de wanden. Dit diertje is in werkelijkheid kleiner dan je hier op beeld ziet.
Maar wat nou als jij je kleiner houdt dan anderen je zien? Wat heb jij eigenlijk nodig om jezelf te zien?